2017 LYS 5 ARDINDAN …

17 Haziran 2017 tarihinde LYS 5’i geride bıraktık, lakin sınava yönelik yorumlar gerek öğrenciler gerekse biz eğitmenler arasında kendine biraz daha yer bulmaya devam edecek gibi görünmekte. Ana hatları ile değinmek gerekirse sınavın en öne çıkan özelliği, geçtiğimiz yıllarda sorulan sorulara nazaran bir derece daha zor sorulardan oluşması idi. Öğrenci ve öğretmenlerin genel olarak üzerinde hemfikir oldukları düşünceleri şu şekilde özetlemek mümkün:

1) Kelime Soruları ortalama zorlukta idi, 1 soru seçici idi.

2) Zaman Soruları beklenenden daha zor geldi. Kısaltma Sorusu ise tuz biber oldu.

3)  Diğer Gramer Soruları kolay idi, cevapları gayet açık idi.

4) Cloze Test bölümüne konu olan okuma metnin ağır ve alışılmışın dışında olması, sorulan soruların her ne kadar kolay olsa da zor anlaşılmasına neden olmuştur.

5) Cümle Tamamlama soruları herkesin anlayabileceği düzeyde olmuştur. Genel hazırlık sürecine denk bir yöntemle hazırlanmıştır.

6) Okuma Parçaları bölümünde 1 paragraf yine sıradışı idi. Paragraf soruları öğrencinin genellikle metnin tamamına   hakim olmasını isteyen türdendi. ” Metnin ana konusu, yazarın temel amacı, paragrafa uygun başlık, hangisi doğrudur ” vb soru türleri ile öğrenciler köşeye sıkıştırılmaya çalışışmıştır. ”novel” sözcüğünün sorulması ve cevaptaki seçenekler de öğrencilere biraz ağır gelmiştir.

7) Diyalog Soruları gereksiz uzunlukta idi. YDS sorularını andırır nitelikte idi ve biraz daha günlük hayatı ilgilendiren konular sunulabilirdi. Öğrenciler için çok resmi kalmış.

8) Aynı şekilde İngilizce – İngilizce yorum soruları da gereksiz bir zorluk içermekte idi ve günlük çıkarımlardan uzak   soruların yer verilmesi öğrencileri daha sınavın 2/3 lük kısmında yormuştur.

9) Duruma Düşen İfade Soruları öğrencilerin beklediği gibi kolay sorulmuştur.

10) Paragraf Tamamlama Soruları tam taktiksel bağlamda sorulmuş ve öğrencilerin zor görünse de kolayca yapabildi- ği bir alan olmuştur. Bağlaç bilgisi ile rahatlıkla yapılabilecek sorular sorulmuştur.

11) İlgisiz Cümle Soruları ise normal uzunlukta ve gayet rahatlıkla yapılacak düzeyde idi.

 

Naci Hoca olarak bu yorumlar doğrultusunda 2018 LYS 5 için hazırlık yapan arkadaşlarımıza aşağıdaki uyarıları yapmak isterim:

  • Okulda, kursunuzda ya da bireysel olarak hazırlık yaparken kaynaklarınızı bir derece daha ileri düzey olarak belirleyiniz.
  • 2018 YGS dönemine kadar kesinlikle Gramer eksiğiniz kalmayacak şekilde hazırlıklarınızı yapınız.
  • Eski dönem KPDS – ÜDS – YDS sorularını çözmeyi unutmayınız.
  • Kelime çalışmasını her daim bir adım önde tutunuz.
  • Bol bol makale çalışması yapınız.

Son olarak da bu dönem çalışmalar yaptığımız öğrencilerimizden birkaçının yorumlarını aktarmak istiyorum. Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

 

” 2017 LYS 5’i çözerken, belki biraz da sınav heyecanı yüzünden, sınav öncesinde çözdüğüm denemelerden daha çok zorlandım. Çeviri sorularını kolay bulurken özellikle İngilizce’den İngilizce’ye yakın anlam sorularında çelişkiler yaşadım. Sınavın genel olarak beklentimden biraz daha zor olduğunu söyleyebilirim ancak çeviri sorularındaki ekstra kolaylığın dengeleyici olabileceğini düşünüyorum.

Aslen bir TM öğrencisi olarak YGS’ye Matematik ağırlıklı hazırlandım ve genel sıralamada bir avantaj elde ettim. YGS sonuçları açıklandıktan sonra İngiliz Dili ve Edebiyatı okumak istediğime kesin olarak karar vererek LYS 5 için çalışmalar yapmaya başladım. Bu yaklaşık 2.5 aylık süreçte öncelikle gramer konularında unuttuğum bilgileri tazeledim. Sonrasında ise anlam ve paragraf sorularına ağırlık verdim. Yaklaşık bir ay boyunca bu konularla uğraştıktan sonra kalan süremde düzenli olarak deneme çözmeye başladım. En kötü ihtimalle iki günde bir deneme çözmeye gayret ettim. Bu süreçte Naci Hoca ile çalışmaya başladım. Beraber deneme çözdük ve sınav tekniklerini inceledik. Ayrıca hocamın önerisiyle Reinforce Your Vocabulary kitabına da çalışmaya başladım. Bu kitabın kelime eksiği olan öğrencilere çok yardımcı olacağına inanıyorum.

2018 senesi için çalışacak arkadaşlara öncelikle YGS’ye hazırlanırken çoğu dilcinin çekindiği Matematik dersine ağırlık vermelerini öneririm. Kendilerinin bu konudaki çabaları onları Matematik çözmeyen rakiplerinden kesinlikle ileri taşıyacaktır. LYS 5’e çalışırken ise konu eksiklerini tamamladıktan sonra mümkün olduğunca çok deneme çözmelerini, kelime çalışmalarını es geçmemelerini ve mutlaka LYS 5 formatına ve sınav tekniklerine hakim bir hocayla çalışmalarını öneririm. ” (Berk FİDAN)

 

” Lys-5 hakkında yorumlarımı yazmadan önce kendimi tanıtayım.Ben Endüstri meslek lisesinden mezun, kendi çabalarım ile öğrendiğim İngilizceyi sınav tarihinden 4 ay önce profesyonel yardım ile arttırıp hazırlanmış bir öğrenciyim.Gerek dershane gerek Naci hocanın katkılarıyla hazırlandım.

 Sınav hakkında konuşmak gerekirse bence zordu.Açık uçlu soruların ilk defa sorulduğu sene olduğundan dolayı tanıtım amaçlı kolay bir sınav ile karşı karşıya kalırız diye düşünmüştüm.Fakat ben de dahil sınava giren arkadaşlarımızı çok fazla bir biçimde zorlayan bir sınav oldu.Bu sınava girmeyi düşünen arkadaşlara tavsiyem şu ki doğru kaynakları, doğru hocaları ve doğru bir program seçmeleridir.Sınava hazırlanırken takviye almanın şart olduğunu düşünüyorum.Ayrıca düzenli bir çalışma da önemli.Günlerinizi ayarlayıp kendinize bir program hazırlamanızı  tavsiye ederim.Ayrıca Kelime (Vocabulary) çalışmayı her gün şiddetle öneriyorum.Gramer açısından zayıf olan bir öğrenci olarak Naci Hoca’dan aldığım takviye ile açığımı kapadım.Bunlar da bir yana kendi kendinize oluşturduğunuz stres ve baskıları yıkmak size başarıyı getirecek diğer unsurdur.  ” (Burak Babavatan)
” Merhaba herkese. Naci Hoca’nın şanslı öğrencilerinden biriyim. Adım Berkay Toruntay. 2017 Lys-5 sınavından 73 doğru 6 yanlış ve 1 boşum var. Hedeflediğim bölüm için yeterli bir puan. Sınav beklediğimden zor çıktı açıkçası. Gramer kısmından beklemediğim kadar iyi yaptım fakat skills ve paragraflarda genelde fulle yakın çıkartırken beklemediğim yanlışlar çıktı. Naci Hoca sayesinde sınava doğru çalıştırıldığım için şanslıyım. Sınavın içeriğinden çok sonuçlarına gelicek olursak bu sene üniversite puanlarının düşeceğini düşünüyorum. Buna göre tercih yapmanızı öneririm, ben de öyle yapacağım. ” (Berkay Toruntay)