ÖSYM sınavları denince akla gelen en önemli soru(n) kelime çalışmasının nasıl yapılacak olmasıdır. Türkiye ve dünya çapında yapılan tüm sınavların zorluk derecesini belirleyen en başlıca beceri kelime bilgisidir. Reading, Writing, Speaking ve Listening içeren sınavlarda, adaylar ne kadar fazla kelime bilgisine sahip olursa sınav performansı o kadar iyi olmaktadır.

Peki, kelime bilgisini geliştirmek için neler yapmalıyız? Nasıl bir yol izlemeliyiz? YDS-YÖKDİL-YKSDİL’e hazırlık yaparken bireysel ya da kaynak eşliğinde kelime çalışmalarımızı nasıl yapmalıyız?

  • Öncelikle en temel kural, seviyeniz her ne olursa olsun ezber YAPMAMAKtır. İnsan beyni, ezber yapmaya başladığı andan itibaren mantık ve içerik örgüsünü kenara bırakmaktadır. Liste halinde çalışılan kelimelerden sadece ”kontrol” amaçlı istifade edilmelidir. En baştan kelime ”öğrenmek” için değil, daha önce öğrendiğimiz kelimelerden farklı neler var diye ”inceleme” değerlendirilebilir.
  • Kelime bilginize bakılmaksızın diğer önemli bir kural da bir ”kelime defteri, ajandası, (cep boy) not defteri” tutmaktır. Öğrenmeye açık olmak ve daha önce karşılaşmadığınız her kelimeyi not almalıyız. Not aldıktan sonra da HER GÜN 5-10  dakika da olsa geri dönüp not almış  olduğumuz kelimelere en baştan göz atmalıyız. Artık aklımızda kaldığına kanaat getirdiğimiz kelimelere bir artı ya da ”tick” atmalıyız.
  • Kelimeleri not alırken, bir ”context” yani ”bağlam” içerisinde not almaya dikkat etmeliyiz. Örneğin, ”improve” sözcüğünün karşısına sadece ”geliştirmek” deyip geçmek doğru olmaz; mümkünse ”improve a language, improve life standards ” şeklinde akılda kalmayı kolaylaştıracak bir içerik oluşturmaya çalışmalıyız. Seviye olarak ileri iseniz, eş anlamlı bir ya da birden fazla İngilizce sözcük ile destekleyebilirsiniz. Hiçbir sözcüğü  kendi başına öğrenmeyin; yanına mutlaka bir sözcük ya da preposition (edat) ekleyerek öğrenmeye çalışın.
  • Kelimeleri çalışırken mümkün olduğunca kolaydan zora doğru yol almaya çalışınız. Bir anda ileri düzey bir kelime ya da kelime grubunu çalışmak yorucu ve cesaret kırıcı gelebilir. Kelime kaynaklarınızı da seçerken kitabın/materyalin seviyesini bilmek bu açıdan önemlidir. Kolaydan zora doğru giden bir kaynak herkese hitap edebilir ve gelişiminize daha fazla katkı sağlayabilir.
  • Kelime çalışmalarınıza yeni başlıyor iseniz somuttan soyuta doğru yol almak son derece akılcı bir yöntem olacaktır. Somut sözcükler zihnimizde daha kolay yer edinmektedir. Soyut sözcükleri daha kolay hale getirmek içinse onları somut bir kavram ile ”özdeşleştirme” yoluna gidebilirsiniz. Ek olarak, herhangi bir soyut sözcüğün söyleniş açısından dilimizde kullanılan bir sözcük ile ”benzeşme” hali kelime öğrenimimizi kolaylaştıracaktır.
  • Kelime öğrenirken, sözcükleri ”gruplama” metodu ile belli bir kategori altında toplayabilirsiniz. Örneğin, kelime defterinizi/çalışmanızı sağlık bilimleri, fen bilimleri, sosyal bilimler gibi alanlara ayırabilirsiniz. Aynı şekilde, ”tarih, arkeoloji, psikoloji, uzay bilimleri, iş dünyası-ticaret vb.” gibi daha spesifik alt başlıklara da ayırabilirsiniz.
  • Kelime oyunları oynayabilir, cep telefonunuza ilgili uygulamaları indirebilir ve online/offline sözlüklere bolca başvurabilirsiniz. Kelime kaynakları edinirken de bu kriterlere uygun kaynakları edinmeye çalışınız.

Son olarak, bir kelime(grubunun) akılda kalıcı olabilmesi için en az 5 kereden fazla o kelimeye maruz kalınmalıdır. Bu oran 7, 10 ya da 15 olabilir. Bu durum kişinin öğrenme hızına ve diğer etmenlere göre değişiklik gösterecektir. Umarım bu yazı gerek ÖSYM sınavları, gerekse genel anlamda kelime öğrenmek için sizlere bir yol gösterir.

Sağlıcakla kalın,

Naci Hoca

Bildiğimiz üzere, yabancı dil sınavları olarak ÖSYM 2019 Sonbahar takviminde 2 adet YDS , 1 adet YÖKDİL ve E-YDS’ler bulunmakta. Sınavlara hazırlık yapan arkadaşlarımız ilkbahar dönemi sınavlarına çalışacak bolca zaman bulabiliyorken ya da bulmak zorunda hissediyorken, sonbahar dönemi sınavlarına aynı oranda çalışmakta zorlanabiliyorlar. Bu durumun oluşmasında en belirgin etkenin, adayların ders yükünün ya da çalışma temposunun yoğun olduğu sonbahar-kış döneminde ilkbahar sınavlarına daha fazla yönelmeyi tercih etmeleri olduğu söylenebilir. Diğer yandan, yaza giriş ile birlikte, özellikle de Mayıs ayı itibari ile sonbahar döneminde yapılacak sınavlara pek de vakit ayırmak istemeyebiliyorlar. Ramazan ayı, iklimin kişilerin üzerindeki etkisi, yoğun iş temposu ardından çalışmaya bir mola verme ve tatil yapma isteği, yaklaşan bayramlar, staj dönemleri, yıllık izinler vb etmenlerden dolayı adaylar yeniden kendilerini toparlamakta ve akademik bir uğraş (sınava hazırlık, teze odaklanma) içine girmekte sıkıntı duyabiliyorlar.

Öncelikle belirtmek isterim ki, bu durum son derece tabiidir ve her bireyin de haklı talebidir. Fakat testi de kırılmadan birkaç tavsiyede bulunmak isterim.

Peki, 2019 Yaz dönemi nasıl verimli geçirilir?

  • Eylül YDS’ye hazırlık yapan arkadaşlarımız en geç 2019 Haziran ayının 2.haftası ile birlikte çalışmalara başlamalıdır.
  • Bireysel çalışma yapacak ise programını belirlemeli ve hangi kaynaklar ile devam edeceğine karar vermelidir. Bir kurs programı dahilinde hareket eden adayların kursları da başlamış olmalıdır.
  • Öncelikle Temmuz başına kadar gramer konularını tamamlamalı ve haftada 3-4 gün en az 2 saat olacak şekilde çalışmalarını sürdürmelidir. Temmuz-Ağustos ayında ise haftada 4-5 gün, günde en az 3-4 saatini Okuma-Kelime çalışmasına ayırmalıdır.
  • Ağustos ayının en geç 2.haftasına ulaştığımızda deneme sınavı çözmeye hazır hissetmeliyiz. Sınav yaklaştığı için artık bilgilerimizi çıkmış sorular ve özgün denemeler ile test etmeliyiz. Mutlaka netlerimizi not almalıyız ve süre tutarak soruları çözmeliyiz. Telefon, yemek gibi dikkat dağıtıcı ögeleri çalışma ortamımızdan uzak tutmalıyız.
  • Tatile çıkıyor isek yanımızda bir İngilizce kitap (fazla kalın olmayan Stage 4-5 seviyesinde) bulundurabiliriz. Yolda, sahilde ya da tatil yapılan mekanda günde 4-5 sayfa okumak bile İngilizce’den soğumanıza engel olacaktır.
  • Okuma sevmiyorsanız TED TALKS dinleyebilirsiniz; ilgi alanınıza göre 10-15dk uzunluğundaki videolardan altyazılı ya da altyazısız olarak faydalanabilirsiniz. Cep telefonuna uygulamasını indirebilirsiniz.

Evet, yaz evresinde İngilizce çalışmak işkence gibi gelebilir ama tatiller bitip Eylül yaklaştıkça bu sefer de bir kısa yol, çıkış ya da strateji peşine düşülmekte. Belki de kolay sorulardan oluşabilecek bir sonbahar sınavı, sadece yaz dönemi verimli geçirilmediği için zor gelmeye başlayacak.

Unutmayalım ki, yukarıda bahsettiğim durum ve etmenler sınavı hazırlayan kişiler için de geçerlidir. Kim bilir? Belki de 2019 Sonbahar YDS – YÖKDİL sınavları olağandan bir derece kolay gelecek. Ama biz hazır olmuş olacak mıyız?

Lütfen, olalım… Yazımızı o kadar da verimsiz geçirmeyelim. Sağlıcakla kalın.

Naci Hoca

İster ÖSYM bünyesindeki sınavlarda olsun, isterse üniversitelerin hazırlık atlama sınavları olan Proficiency’de olsun çalışılması gereken becerilerden biri de gramerdir. Uluslararası sınavların başında gelen TOEFL ve IELTS için birer yardımcı unsur olan gramer becerisi, Türkiye’deki sınavlarda doğrudan doğruya test edilen bir bölüm olarak karşımıza çıkmaktadır.

Gramer soruları hem sınavın en baş kesiminde sorulmakta hem de Cloze Test diye adlandırdığımız ”fill in the blanks” tarzı paragraf soru tipinde yer almaktadır. 80 soruluk sınavlarımız olan YDS-YÖKDİL ve YKSDİL’de son yapılan sınavlar göz önüne alındığında (Cloze Test dahil) gramer soru dağılımı ortalama şu şekilde olmaktadır.

YKSDİL – 14 soru 

  • 4 adet Tenses/Modals/Reduction karışımı, 3 adet Prepositions, 5 adet Adverbial Clauses, 1 adet Pronoun ve 1 adet Connector

YDS – 16-18 soru

  • 4-5 adet Tenses/Modals/Reduction karışımı, 4 adet Prepositions, 7 adet Adverbial Cluases, 2 adet Connector

YÖKDİL – 22-23 soru 

  • 7 adet Tenses/Modals  karışımı, 1-2 adet Prepositions, 10-11 adet Adverbial Clauses/Adjective Clauses karışımı, 2-3 Connectors

Sınavlar bize bu şekilde bir veri sağlarken bizler neler yapmalıyız? Gramere ne kadar süre ayırmalıyız?

1) Gramer çalışması, zaman sıkıntısı yaşamayan adaylar için an fazla 2 ayda, zaman sıkıntısı olan adaylar için de 1 ayda tamamlanması gerekir.

2) Konu çalışması sırası ise şu şekilde olmalıdır: (Not: Sınavlarda, aşağıda belirtilen ilk 8-9 konu daha fazla sorulmaktadır.)

  • Tenses
  • Modals
  • Active-Passive
  • Adjective – Adverb
  • If Clauses
  • Adjective  Clauses
  • Noun Clauses
  • Adverbial Clauses
  • Connectors
  • Gerund-Infinitive / Reductions
  • Quantifiers – Pronouns

3) Öncelikle haftada 1-2 (zaman durumunuza göre) konu anlatımı izlemelisiniz; ve elinizde yer alan kaynakta o konuya yönelik en az 100 soru ile pekiştirme yapmalısınız. Konu izlemeleri sırasında notlarınızı almalısınız ve soru çözümlerinde notlarınız doğrultusunda hareket etmelisiniz. Bir sonraki  hafta da aynı tempo ile devam etmelisiniz.

4) İlk 3 konu bir biri ile iç içedir, bu bağlamda çalışılması gerekir. İngilizce gramerin temelini oluştururlar. Aynı şekilde Adverbial Clause ve Connectors da kendi aralarında yardımlaşırlar, art arda çalışılması gerekir. Clause’lar kendi kuralları dahilinde bağımsız da çalışılabilir.

5) ÖSYM sınav komitesi gramer sorularında çoğu zaman en az B1 düzeyde gramer bilgisine sahip olmanızı ister. Bazı soruları da kalıpsal olarak yıllardır kullanıldığı için sınava girenlere kolay gelmektedir.

6) Eski sınavlarda sorulan gramer sorularını mutlaka çözün ve analiz edin. Neler sormuşlar? Kaç defa sormuşlar? Bu önemli bir gramer kuralı mı? Yoksa ezber bozan bir gramer yapısı mı? Sınavlar çözüldükçe ve analiz edildikçe görülecek ki bazı kalıplar ve yapılar yıllardır sorulmakta.

7) Gramer sadece gramer soruları için değil, aynı zamanda okuma parçalarına ve o mantığı paylaşan diğer soru tiplerine de yardımcı bir öge olması bakımından kendinizi ”dar bir çerçevede gramer çalışmaya”zorlamayın, okuma parçası yaparken de gördüğünüz gramer kalıplarına dikkat edin,altını çizin; farklı, güzel gelen ve önemli gördüğünüz gramer yapılarını not alın, bir hocaya danışın. Aklınızı karıştıran bir şey olursa da bana yazabilirsiniz.

 

Yeri geldikçe ekleme yapacağım. Umarım şimdilik faydalı olmuştur. Kolaylıklar diliyorum.

Naci Hoca

2019 yılı içinde alınan karar ile Sonbahar YÖKDİL sınavı ÖSYM bünyesinde yürütülecek. Dolayısı ile sınava hazırlananların aklında soru işaretleri belirmeye başladı.

  • YDS kadar zor olur mu?
  • Eski ÜDS gibi mi olacak?
  • (ÖSYM tarafından) İlk olması açısından kolay bir başlangıç yapılır mı?
  • Eski YÖKDİL puanları geçerliliğini korumaya devam edecek mi?

vb…

Öncelikle ÖSYM’nin 2013 yılı ile, yani YDS başlığı altında sınavları uygulamaya başladığı tarihten itibaren çok da yardımsever bir havada sınavlarını yürüttüğünü söylemek pek doğru olmaz. Bir iki sınav haricinde (2016 dönemleri) genelde ortalamanın üstünde bir zorlukta sınavları hazırlamakta ve önceleri yeterli olan B1 seviyesi artık yeterli olmamaya geldi. ÜDS de kaldırılınca doğal olarak YÖKDİL 2017 yılında yapılmaya başlanıncaya kadar sancılı bir süreç yaşanmıştı. Neyse ki YÖKDİL ile puanlar alınmaya ve 5 yıllık geçerlilik ile kullanılmaya başlanmıştı. ÖSYM’ye devretse de eski puanların geçerliliği devam edecektir; tabii ki akademik alanlarda.

Açıkça ifade etmek gerekir ki YDS kadar zor bir sınav bizleri beklemiyor ama Anadolu Üniversitesi – Ankara Üniversitesi işbirliğinden doğan YÖKDİL’den daha ciddi bir sınav olacaktır. Ciddiden kastım şu yönde: Soru tiplerinde diğer şıkları okumadan da direkt doğru olabilecek sorular yazılmıştı ve çok fazla PROFICIENCY havasında geçen sınavlar olmuştu; özellikle de 4. Yökdil sınavı bunun çok açık bir örneği idi; çeldiricisiz bir sınavdı. Sınava girenlerin ve eğitmenlerin çok ciddiye almadığı bir sınavdan şimdi ÖSYM’ye geçince daha oturaklı bir hale evrilmesine tanık olacağız. Eski ÜDS’ler gibi olmayacaktır, en azından aynı havayı vermeyecek çünkü en sonuncusu 2012 de yapılan ile şimdiki arasında en bariz fark, geçen zaman farkı, yani 7 yıllık bir süreden bahsediyoruz. ÜDS’lere öğrenci hazırladığım dönemlerde ”Hocam, bu sınavlar bu kadar zor olmak zorunda mı?” soruları sorulmaya devam ediliyordu; şimdi geçmişe dönüp ÜDS çözen bir arkadaşımız kolay bulabilir ama unutmasın ki o dönemlerde hiç de fena sınavlar değildi; en azından YÖKDİL kadar ”çantada keklik” görülmüyordu. KPDS nasıl zor olarak kabul edilip YDS başlığı altında o zorluğu devam ettirdi, YÖKDİL’e de bir ciddiyet geleceğini düşünüyorum. Çıkacak sonuç ” zor olacak” olmamalı ama 80 sorunun 60 tanesini hazırlık yapan ve birikimi olan herkesin yapabileceği zorlukta olacağını; 20 adet ise seçici soru olacağını düşünüyorum. Tabii ki hazırlık aşamasında eski ÜDSler gözden geçirilmeli, YDSler yine çözülmeli.

ÖSYM’nin ilk YÖKDİL’i olacağı için bir ”torpil” yapılmayacağını düşünüyorum ama YDS kadar da kişilerin sinirlerini yıpratacak kadar zor olacağı kanaatinde de değilim. İşin içinde ÖSYM var ise çalışmalarımızı o yönde yapmalıyız. Umarım öğrencilerin hayallerini yıkmayacak ve yabancı dil ile akademik çalışmadan soğutmayacak bir sınav olur.

Kolaylıklar diliyorum.

Naci Hoca

Naci Hoca, hem 17 Eylül 2017 YDS öncesi hem de genel anlamda faydalı olması bakımından AKADEMİK KELİME KAMPI gerçekleştirdi. 09-10 Eylül 2017 tarihlerinde Türkiye Otomobil Kurumu İstanbul Şubesi’nde gerçekleşen eğitime katılan öğrenciler hem teorik hem uygulamalı olarak yaklaşık 1.000 adet Akademik Kelime çalışması gerçekleştirdi. Toplam 16 saat süren eğitim son derece yoğun ve verimli geçti.

Detaylı görselleri Naci Hoca’nın Instagram hesabı @nacihocayds adresinden ulaşabilirsiniz.

 

Ankara Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen ve 09 Temmuz Pazar günü 2.si gerçekleştirilen YÖKDİL sınavını geride bıraktık. Öncelikle herkese geçmiş olsun demek istiyorum, umarım tüm akademi adayları istenilen puanları alır.

Naci Hoca olarak her zamanki gibi sınavda yerimi aldım ve 09:30 da başladığım sınavı 10:25 te bitirdim. Sonrasında genel olarak sınavların analizi yaptığımda hem soru bazında hem de genel olarak düşünüldüğünde aşağıdaki sonuçları çıkardım.

1. Soru Bazlı Düşünüldüğünde Olası DOĞRU cevaplar şu şekildedir:

* even though   * although    * since   * approximately   * if * about -of  * differ from * generalization *encompass

* hesitant  * when  * spoken  * present perfect – can   * present perfect – past simple  * is shown    * dress up

carry out    * as well as    * that    * more / than    * re enacted    * neither nor   * whereas   * trace 

2. İngilizce Dilbilgisi Olarak Düşünüldüğünde:

YÖKDİL söz konusu olduğunda Intermediate düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmanız; değilseniz de artık 8-10 ders ile artık çok kolay hazırlanabilirsiniz. Toplamda 10 adet gramer yapısına sahip olmanız tüm sınav için yetip de artıyor bile. Bu sınavda gramer bakımından sıradışı hiçbir ifade sorulmamıştır. Gramer cümleleri son derece anlaşılır idi.

3. Paragraf Soru Tipleri Düşünüldüğünde:

Cümle Tamamlama sorularında 11 soruda 6-7 doğru rahatlıkla yapılabilir düzeyde idi ama 4-5 soruda ise köşeye sıkıştırmaya müsait sorular sormuşlar. Yorumlama yeteneği iyi olan bir öğrencimizin de zorlanabileceği düzeyde olmuş. Cloze Test icerisinde sorular parçalar son derece anlaşılır idi ve 10 soruda 8-9 yapmamak için hiçbir engel yok idi. İlgisiz Cümle sorularında 6 soruda 1-2 adet yorumlaması zor soru bulunmakta idi, aynı mantıkta çözülmesi gereken Paragraf Tamamlama sorularında ise 6 soruda 5 tanesi yine rahatlıkla yapılacak türdendi. Öğrencilerin vazgeçilmezi olan Çeviri Sorularında ise 12 soruda 12 çok rahat yapılabilirdi yine. Paragraf Sorularında ise 2 paragraf son derece zorlayabilir öğrencileri ama diğer 3 metin için aynı şeyi söylemek zor. Yine 15 soruda 9-10 rahatlıkla gelebilirdi.

4. Genel Olarak YÖKDİL Sınavı Düşünüldüğünde:

** Mart ayında yapılan sınavdan bir adım daha zor olduğunu söylemek mümkündür.

** Kelimeler biraz daha zorlaşmış ve öreneğin ”encompass” gibi fiiller sorgulanmaya başlanmış.

** Kasım 2017 YÖKDİL biraz daha zor beklenebilir, dikkatli olunmalı.

** Öğrencilerin gerçek alan bilgisini ölçmekten her zaman uzak kalacak bir sınavdır fakat tüm akademi adayları her daim bu sınava girmeli ve puanlarını yükseğe çekmeye çalışmalıdır.

Umarım bir sonraki sınava ihtiyacınız kalmayacak bir puan alırsınız.

Sağlıcakla,

Naci Hoca

17 Haziran 2017 tarihinde LYS 5’i geride bıraktık, lakin sınava yönelik yorumlar gerek öğrenciler gerekse biz eğitmenler arasında kendine biraz daha yer bulmaya devam edecek gibi görünmekte. Ana hatları ile değinmek gerekirse sınavın en öne çıkan özelliği, geçtiğimiz yıllarda sorulan sorulara nazaran bir derece daha zor sorulardan oluşması idi. Öğrenci ve öğretmenlerin genel olarak üzerinde hemfikir oldukları düşünceleri şu şekilde özetlemek mümkün:

1) Kelime Soruları ortalama zorlukta idi, 1 soru seçici idi.

2) Zaman Soruları beklenenden daha zor geldi. Kısaltma Sorusu ise tuz biber oldu.

3)  Diğer Gramer Soruları kolay idi, cevapları gayet açık idi.

4) Cloze Test bölümüne konu olan okuma metnin ağır ve alışılmışın dışında olması, sorulan soruların her ne kadar kolay olsa da zor anlaşılmasına neden olmuştur.

5) Cümle Tamamlama soruları herkesin anlayabileceği düzeyde olmuştur. Genel hazırlık sürecine denk bir yöntemle hazırlanmıştır.

6) Okuma Parçaları bölümünde 1 paragraf yine sıradışı idi. Paragraf soruları öğrencinin genellikle metnin tamamına   hakim olmasını isteyen türdendi. ” Metnin ana konusu, yazarın temel amacı, paragrafa uygun başlık, hangisi doğrudur ” vb soru türleri ile öğrenciler köşeye sıkıştırılmaya çalışışmıştır. ”novel” sözcüğünün sorulması ve cevaptaki seçenekler de öğrencilere biraz ağır gelmiştir.

7) Diyalog Soruları gereksiz uzunlukta idi. YDS sorularını andırır nitelikte idi ve biraz daha günlük hayatı ilgilendiren konular sunulabilirdi. Öğrenciler için çok resmi kalmış.

8) Aynı şekilde İngilizce – İngilizce yorum soruları da gereksiz bir zorluk içermekte idi ve günlük çıkarımlardan uzak   soruların yer verilmesi öğrencileri daha sınavın 2/3 lük kısmında yormuştur.

9) Duruma Düşen İfade Soruları öğrencilerin beklediği gibi kolay sorulmuştur.

10) Paragraf Tamamlama Soruları tam taktiksel bağlamda sorulmuş ve öğrencilerin zor görünse de kolayca yapabildi- ği bir alan olmuştur. Bağlaç bilgisi ile rahatlıkla yapılabilecek sorular sorulmuştur.

11) İlgisiz Cümle Soruları ise normal uzunlukta ve gayet rahatlıkla yapılacak düzeyde idi.

 

Naci Hoca olarak bu yorumlar doğrultusunda 2018 LYS 5 için hazırlık yapan arkadaşlarımıza aşağıdaki uyarıları yapmak isterim:

  • Okulda, kursunuzda ya da bireysel olarak hazırlık yaparken kaynaklarınızı bir derece daha ileri düzey olarak belirleyiniz.
  • 2018 YGS dönemine kadar kesinlikle Gramer eksiğiniz kalmayacak şekilde hazırlıklarınızı yapınız.
  • Eski dönem KPDS – ÜDS – YDS sorularını çözmeyi unutmayınız.
  • Kelime çalışmasını her daim bir adım önde tutunuz.
  • Bol bol makale çalışması yapınız.

Son olarak da bu dönem çalışmalar yaptığımız öğrencilerimizden birkaçının yorumlarını aktarmak istiyorum. Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

 

” 2017 LYS 5’i çözerken, belki biraz da sınav heyecanı yüzünden, sınav öncesinde çözdüğüm denemelerden daha çok zorlandım. Çeviri sorularını kolay bulurken özellikle İngilizce’den İngilizce’ye yakın anlam sorularında çelişkiler yaşadım. Sınavın genel olarak beklentimden biraz daha zor olduğunu söyleyebilirim ancak çeviri sorularındaki ekstra kolaylığın dengeleyici olabileceğini düşünüyorum.

Aslen bir TM öğrencisi olarak YGS’ye Matematik ağırlıklı hazırlandım ve genel sıralamada bir avantaj elde ettim. YGS sonuçları açıklandıktan sonra İngiliz Dili ve Edebiyatı okumak istediğime kesin olarak karar vererek LYS 5 için çalışmalar yapmaya başladım. Bu yaklaşık 2.5 aylık süreçte öncelikle gramer konularında unuttuğum bilgileri tazeledim. Sonrasında ise anlam ve paragraf sorularına ağırlık verdim. Yaklaşık bir ay boyunca bu konularla uğraştıktan sonra kalan süremde düzenli olarak deneme çözmeye başladım. En kötü ihtimalle iki günde bir deneme çözmeye gayret ettim. Bu süreçte Naci Hoca ile çalışmaya başladım. Beraber deneme çözdük ve sınav tekniklerini inceledik. Ayrıca hocamın önerisiyle Reinforce Your Vocabulary kitabına da çalışmaya başladım. Bu kitabın kelime eksiği olan öğrencilere çok yardımcı olacağına inanıyorum.

2018 senesi için çalışacak arkadaşlara öncelikle YGS’ye hazırlanırken çoğu dilcinin çekindiği Matematik dersine ağırlık vermelerini öneririm. Kendilerinin bu konudaki çabaları onları Matematik çözmeyen rakiplerinden kesinlikle ileri taşıyacaktır. LYS 5’e çalışırken ise konu eksiklerini tamamladıktan sonra mümkün olduğunca çok deneme çözmelerini, kelime çalışmalarını es geçmemelerini ve mutlaka LYS 5 formatına ve sınav tekniklerine hakim bir hocayla çalışmalarını öneririm. ” (Berk FİDAN)

 

” Lys-5 hakkında yorumlarımı yazmadan önce kendimi tanıtayım.Ben Endüstri meslek lisesinden mezun, kendi çabalarım ile öğrendiğim İngilizceyi sınav tarihinden 4 ay önce profesyonel yardım ile arttırıp hazırlanmış bir öğrenciyim.Gerek dershane gerek Naci hocanın katkılarıyla hazırlandım.

 Sınav hakkında konuşmak gerekirse bence zordu.Açık uçlu soruların ilk defa sorulduğu sene olduğundan dolayı tanıtım amaçlı kolay bir sınav ile karşı karşıya kalırız diye düşünmüştüm.Fakat ben de dahil sınava giren arkadaşlarımızı çok fazla bir biçimde zorlayan bir sınav oldu.Bu sınava girmeyi düşünen arkadaşlara tavsiyem şu ki doğru kaynakları, doğru hocaları ve doğru bir program seçmeleridir.Sınava hazırlanırken takviye almanın şart olduğunu düşünüyorum.Ayrıca düzenli bir çalışma da önemli.Günlerinizi ayarlayıp kendinize bir program hazırlamanızı  tavsiye ederim.Ayrıca Kelime (Vocabulary) çalışmayı her gün şiddetle öneriyorum.Gramer açısından zayıf olan bir öğrenci olarak Naci Hoca’dan aldığım takviye ile açığımı kapadım.Bunlar da bir yana kendi kendinize oluşturduğunuz stres ve baskıları yıkmak size başarıyı getirecek diğer unsurdur.  ” (Burak Babavatan)
” Merhaba herkese. Naci Hoca’nın şanslı öğrencilerinden biriyim. Adım Berkay Toruntay. 2017 Lys-5 sınavından 73 doğru 6 yanlış ve 1 boşum var. Hedeflediğim bölüm için yeterli bir puan. Sınav beklediğimden zor çıktı açıkçası. Gramer kısmından beklemediğim kadar iyi yaptım fakat skills ve paragraflarda genelde fulle yakın çıkartırken beklemediğim yanlışlar çıktı. Naci Hoca sayesinde sınava doğru çalıştırıldığım için şanslıyım. Sınavın içeriğinden çok sonuçlarına gelicek olursak bu sene üniversite puanlarının düşeceğini düşünüyorum. Buna göre tercih yapmanızı öneririm, ben de öyle yapacağım. ” (Berkay Toruntay)

Sosyal medya okur-yazarlığı ile gelişen teknolojik dünyada, artık hemen hemen her alana ilişkin bilgiyi internet üzerinden araştırmakta ve yardım almaktayız. Alışverişten tutun da bankacılık işlemlerine kadar her alan için bir online dijital platformu bulunmakta. Son yıllarda bu eğilim, aynı şekilde eğitim dünyasında da hızla yayılmakta; kurumlar ve bireyler uzaktan eğitim programları sayesinde birçok alanda uzmanlık alanlarını sunmaktadır. Pekala Online Eğitim’in artıları nelerdir? Nelere dikkat edilmelidir? Naci Hoca neler yapmaktadır? Gelin kısaca bir göz atalım.

  1. Online Eğitim’in Artıları Nelerdir?

+ Sınıf ortamında kaybolmanı engeller.

+ Zamandan tasarruf sağlar.

+ İstediğin mekandan bir tık ile eğitim almanı sağlar.

+ Fiziksel olarak bir mekanda bulunmana gerek olmadığı için trafik, yemek ve en önemlisi ”insan” kaynaklı sıkıntılarla uğraşmak zorunda değilsin. Sadece eğitimine odaklanmanı sağlar.

+ Maddi olarak kursa gidip kayıt olmaktan ya da özel ders almaktan daha az maliyetlidir. Üstelik kafan şişmeden, bir  ses ya da gürültüye maruz kalmadan rahat rahat notlarını tutarak dersini dinleyebilirsin.

+ Kaliteli eğitim verildiğine inandığın bir kurumun ya da bireyin eğitim merkezine uzaksanız ve fiziki olarak katılma  şansınız yok ise, sizin için en ideal seçenek bu olmaktadır. Artık o kişi/kurum, evinize ya da iş yerinize misafir  olmaktadır.

         2.  Online Eğitim’de Nelere Dikkat Edilmelidir?

* Verilen eğitimin programı şeffaf bir şekilde kişi/kurum tarafından paylaşılmalı, çünkü katılımcılar uzakta olduğundan her türlü bilgiyi öğrenmek isterler.

* Eğitim programının içeriği net bir şekilde aktarılmalı, hedeflerin ve kullanılacak kaynakların neler olduğu   belirtilmelidir.

* Kullanılan platformun çok sade bir arayüzü olmalı ve ses, görüntü vb. teknik donanımlar bakımından kullanıcıya sıkıntı oluşturmamalıdır.

* Program ne kısa olup amaçtan uzak; ne de uzun olup gereksiz sıkıcılı olmalıdır. Katılımcıyı fiyat- saat-içerik açısından tatmin edici olmalıdır.

          3.  Naci Hoca Uzaktan Eğitim Programlarında Neler Yapmaktadır?

+ Öncelikli olarak YDS ve YÖKDİL ağırlıklı Online eğitimler vermektedir.

+ Birebir dersler şeklinde Genel Dil, LYS5 ve TEOG İngilizcesi dersleri vermektedir.

+ 5 farklı program tipi uygulamakta ve 5 güne yaymaktadır.

+ Kişinin ihtiyacına göre programını belirlemesine ve hedefe daha hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlamaktadır.

+ Her program türüne en fazla 20 öğrenci almaktadır. Katılımcılar ile yakından ilgilenmekte, birebir sorularına cevap vermekte ve kişi tatmin oluncaya dek eğitim programına devam etmektedir.

+ Eğitim saati olarak 2 saat ücret almakta, fakat ders olarak her zaman bu saatin üzerinde ders yapmaktadır.

+ Katılımcının anlamadığı konuyu pekiştirmesi için, konu tekrar videolarını katılımcılara ulaştırmakta ve anlamadığı konuları ÜCRETSİZ olarak tekrar anlatmaktadır.

+ Naci Hoca, eğitim materyallerini katılımcılara dersten 1 gün önce bireysel olarak ulaştırmakta ve böylelikle konuya hazırlıklı gelebilme ihtimalini artırmaktadır.

Kişilerin genelde önyargılı yaklaştığı Uzaktan Eğitim dünyasını siz de zorlanmadan keşfedebilirsiniz. Naci Hoca ile Online eğitime ilk ve son adımınızı atıp, size yeten puanı hızlıca alabilirsiniz. Uzakta olsak da amacımız aynı: Akademik Sınavları bir engel olmaktan kaldırmak.

YDS ve benzeri akademik sınavlar, birçok kişi için aşılması zor bir engel gibi algılanmakta ve hatta zaman zaman bir işkence olarak düşünülmektedir. Oysaki, hazırlanma aşamasında dikkat etmeniz gereken birkaç husus ile bu süreci daha az sancılı geçirebilmeniz mümkün.

       1.Aşama: Karar Aşaması

Bu noktada kişi, bireysel olarak mı yoksa bir kurs ve eğitmenler eşliğinde mi hazırlanacak buna karar vermelidir. Bunun kararını vermek de çok kolay. Eğer ki daha önce en az 6 ile 9 aylık bir Genel İngilizce eğitimi almış iseniz ya da üniversitelerin hazırlık sınıflarında eğitim aldıysanız bireysel olarak da hazırlanmanız mümkün. Bu durumda güvenilir olan birkaç kurumda ücretsiz olarak yapılan Seviye Tespit Sınavlarına katılarak tam olarak seviyenizi görmeniz mümkün. Kurstan kursa farklılık göstereceği için en az 2 ya da 3 kurumda kendinizi deneyiniz. Seviyeniz B1 (Intermediate) düzeyde ise kendiniz de hazırlanabilirsiniz. Eğer ki daha alt seviyelerde iseniz yardım almanız daha iyi olacaktır. Unutmayınız ki YDS ve diğer akademik sınavlar kişinin belli bir akademik kelime ve okuma seviyesine sahip olmasını ister. YDS söz konusu olduğunda ortalama 1000 – 2000 kelime bilmeniz beklenir.

Türkiye’de yerli hocaların hazırladığı YDS ve diğer akademik sınavlar (YÖKDİL, LYS5), kişilerin gramer, kelime ve okuma becerilerini ölçen sınavlardır ve kişinin uzun süre yurt dışında bulunmuş olması, konuşmasının çok iyi olması, sürekli İngilizce altyazılı film izlemesi vb. durumlarından bağımsız ele alınmalıdır. Net ifade etmek gerekirse kendi mantığı olan ve hazırlanışı ile kişiyi belli bir mantıkta hareket etmeye zorlayan bir yapısı vardır. Sınırları vardır ve hatta aynı kelimeyi ve gramer kuralını aynı yıl içerisinde art arda sorarak kişileri şaşırtan bir karaktere sahiptir.

       2.Aşama: Materyal Belirleme Aşaması

Eğer belli bir kurs ya da eğitmen ile çalışma kararı alırsanız materyal derdinden büyük ölçüde kurtulmuş oluyorsunuz, ama bilgi almaya gittiğiniz kursun kullandığı materyalleri istemeyi ve göz atmayı unutmayınız. Materyallerin daha çok özgün sorulardan oluşması bir artı değildir, çünkü hazırlayan eğitmenler YDS mantığı ile çok örtüşmeyecek soru hazırlaması halinde kişinin hevesini kırabilir ve soğutabilir. Çıkmış sorular ile destekli kaynaklar tercih edilmeli ve belli ölçüde özgün sorulara yer verilmesi normal karşılanmalıdır.

Hayır, bireysel olarak çalışmalarınıza devam etme kararı alırsanız elinizin altında şu tarzda kaynaklar olması gerekmektedir:

  • Akademik kelime kitabı
  • Akademik metin çalışma kitabı
  • Çıkmış soruları destekleyebilecek Türkçe açıklamalı gramer kitabı
  • Çıkmış sorular kitabı ya da deneme sınavları (en az 10 adet)

 

       3.Aşama: Çalışma Planı Aşaması

Kurs eşliğinde hazırlanan adaylara genellikle sağlanan bir ders çalışma planı mevcuttur. Bu durumda sizin karar aşamasında düşünmeniz gereken, bu çalışma planında hangi alana ne kadar zaman ayrıldığıdır. Birçok kurs, gramere fazla ağırlık verirken, paragraf soru tiplerine fazla zaman ayıramamakta veya kişilerin en çok ihtiyaç duyduğu bölümlerden biri olan çıkmış sorulara pek eğilememektedir. Kurs ile yapacağınız görüşmelerde, bu planlama hakkında iyi bilgiler edinmelisiniz. Haftada 2 ya da 3 gün ders yapan ortalama bir kurum, YDS için temel oluşturan gramer konularını 1 ay gibi bir süre zarfında sizlere sunabilmelidir, fazlası ise zamandan yiyecektir ve sizlerin diğer konular üzerine yoğunlaşmasını geciktirecektir. Aynı şekilde Akademik Kelime dersi yapmayan kurumları kesinlikle tercih etmeyiniz. Kurslar sizlere en az 5 deneme sınavı yapmalıdır ve eski dönem çıkmış soruları sizinle çözmelidir.

Bireysel hazırlanmaya karar verdiyseniz, yapmanız gereken kendinize özgü bir çalışma planı çıkarmak ve bahane üretmeden disiplinli bir şekilde bu planı uygulamaktır. Yaptığınız bu plan, odanızda mutlaka olsun ve eğer çalışıyor iseniz akşam en az 1 saatinizi ayırarak hazırlıklarınızı sürdürmelisiniz. Bir konudan diğer konuya atlayarak değil, belli bir düzen takip etmelisiniz. Başta gramer eksiğiniz varsa en kısa sürede (maksimum 1 ay) kapatmaya çalışmalısınız. Ardından kelime ve paragraf çalışmaları olan kaynak kitabınızdan devam etmelisiniz. Sınav gününe son 20 gün kala ise mümkünse sabah 10:00’da başlayacak şekilde her 2 günde 1 sınav yapmalısınız. Bu sınavların en fazla 3 tanesi özgün, çoğunluğu ise çıkmış sınavlar olmasına dikkat ediniz. Zaten çıkmış sınavları çözmüş iseniz özgün sınavlara ağırlık veriniz.

  1. Aşama: Sınava Hazırlık Aşaması

Bir eğitim kurumuna kayıt olan adaylar, genelde dersten derse çalışma yapmakta ve kurs günleri haricinde geri kalan zamanlarını YDS ve diğer sınavlar için ayırmamaktadır. Öncelikle bu anlayışı tersine çevirmeli ve kurs haricindeki günlerde de çalışmalarınıza en az 1 saat ayıracak şekilde devam etmelisiniz. Ödev vermeyen kurs tercih etmeyiniz, sizi kendinize bırakmalarına müsaade etmeyiniz. Çeşitli sebeplerden dolayı katılamadığınız günler için makul ölçülerde telafi dersi talep ediniz ve bu isteğinizi gösterin. Yapılan en büyük yanlışlardan biri de dağınık çalışma ve ‘’ bu da olsun, bunu da alayım’’ gibi düşüncelerden kaynaklı çeşitli materyallerden faydalanma halidir. Elinizin altında onlarca kaynak olması bazı durumlarda kafanızın karışmasına ve kararsızlığa yol açabilir. Bunun yerine, öncelikle size sağlanan kaynakları bitiriniz ve sonrasında yeni kaynağa geçiniz. Kurumdaki eğitmenlerin ders işleyiş düzenine dikkat ediniz ve eğer ki iyi anlaştığınızı düşündüğünüz eğitmenler ile hazırlanıyor iseniz, dersi iyice takip edip mutlaka notunuzu alınız. Dersi bir kaynaktan sadece okuyarak anlatan eğitmen ile çalışmayınız. Ek iş olarak YDS eğitmenliği yapılmaz, yapılmamalı. Uzmanlık alanı akademik sınavlar olan eğitmenler ile çalışmaya özen gösteriniz. Gerekirse samimi bir şekilde kendisinin sınavlara girip girmediği hakkında bilgi edinmekten çekinmeyin.

Bireyse olarak hazırlık aşamasında en çok dikkat edilmesi gereken konu ise devamlılıktır. Bir bahane ile ara verilen çalışmaları devam ettirmek konusunda zorluk yaşayabilirsiniz. Kaynak kitapları teker teker bitirip, kelime ve metin çalışmalarına ağırlık vermeniz işinizi daha da kolaylaştıracaktır. İnternet üzerinden akademik metin çalışması yapabilir, okuma yapabilir, akıllı telefonunuza uygulama indirip günde en az 1 saat çalışma yapabilirsiniz. Deneme sınavları çözümlerini yapabiliyor iseniz sabah saatlerinde ve sınavın yapıldığı saat dilimlerinde yapınız. Buradaki amaç, zihni sınav saatlerinde olduğu gibi açık tutmaya çalışmak ve uyumu sağlamaktır. Bu yüzden, normal çalışmalarınızı da ayarlayabiliyor iseniz gündüz saatlerine getiriniz.

  1. Aşama: Sınav Aşaması

Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır misali sınav esnasında da kişilerin uyguladığı yöntemler değişiklik göstermektedir. Daha önce girmiş olduğunuz sınavlarda izlediğiniz ve kendinizi rahat hissettiğiniz bir çözüm yöntemi var ise onu devam ettiriniz. Sabah saatlerinde daha önce hiç deneme sınavı yapmayan öğrenciler sınava adapte oluncaya kadar en az 10-15 dakika zaman kaybı yaşamaktadırlar. Tavsiyem, sınavdan bir gün önce sabah erken kalkıp erken yatarak, sınav gününe de erken başlamaktır. Sınav esnasında kendinizi en iyi hissettirecek bir start vermelisiniz. Belli bir yönteminiz yok ise, Çeviri sorularından başlayabilir ve sonra Gramer sorularına yönelebilirsiniz. Gramer sorularını takiben ara vermeden Cloze test bölümünü tamamlamalı ve diğer sorulara geçmelisiniz. En çok zorlanılan bölüm olan Paragraf soruları kısmına en az 45 dakika zaman ayrılmalı, bunun gerçekleşebilmesi için sınavın başlarında gereksiz zaman kayıplarından kaçınılmalıdır. Hangi soruda ne tarz yöntem ve varsa teknik uygulanıyor, bunları sınava hazırlık aşamasında iyi uygulayabilen kişi, sınav esnasında daha hızlı yol alabilmektedir. Dikkat dağınıklığı ya da adaptasyon sorunu olan kişiler, sınavdaki bölümler arası geçişte en az 1 dakika ara vererek sınava devam etmelidir. Sınav sonuna doğru zamanınız kalmadı ise ve artık size en yakın gelen seçeneği işaretleme eğilimi içerisinde iseniz, cevap anahtarındaki dağılımı göz önünde bulundurunuz. 80 soru ve 5 seçenek olan bir sınavda her şık için ortalama 16 doğru cevap bulunmaktadır. Bu rakam en az 13’e iner ve en fazla da 21-22’ye çıkar.

Ve asla unutmayınız ki, YDS ve diğer akademik sınavlar kendi içerisinde tutarlı sınavlar olduğundan ekstra ve sıra dışı bir yapı, gramer kuralı ve kelime sorusu ile karşı karşıya ihtimaliniz oldukça düşüktür.